Изборът на подходящ климатик за вашия дом е от решаващо значение за осигуряване на оптимална ефективност на охлаждането и отоплението. Квадратурата на жилищното ви пространство играе важна роля при определянето на подходящия капацитет за работа на климатика, измерван в британски термични единици (BTU).

В тази статия ще обсъдим препоръчителните стойности на BTU за климатици въз основа на квадратурата на вашия дом. Но преди това нека направим едно кратко въведение в темата за…


… оразмеряването на климатика

Ако искате да охлаждате и отоплявате дома си, без да губите финансови средства, правилното оразмеряване на климатика е от решаващо значение. Неправилно оразмереният климатик може да доведе до проблеми като недостатъчно охлаждане, прекомерна консумация на енергия и повишено износване на системата.

За да избегнете тези проблеми и да сте сигурни, че вашата климатична система работи ефективно през цялата година, преди всичко се уверете, че тя е с правилния размер за вашия дом.

Как да изчислите размера на климатика, който ви е необходим

Когато инсталирате климатик, трябва да знаете от какъв капацитет за охлаждане се нуждаете.

Един начин за изчисляване на размера на помещението е чрез определяне на кубатурата му. Измерват се дължина, ширина и височина и се умножават едно на друго.

Друг начин е да определите квадратурата на стаята. Измерете дължината и ширината на помещението и умножете тези размери.

В случай че измервате помещение със сложна форма, ще трябва да го разделите на по-прости форми като квадрати, правоъгълници и триъгълници. Намерете квадратните метри на обектите, след което съберете тези размери, за да получите квадратурата на стаята.

За ваше улеснение може да използвате нашият калкулатор за климатици.


Обяснение на BTU

Фактически, BTU е съкращение от британската топлинна единица, използвана за измерване на енергия. Една BTU представлява количество топлина, необходимо за повдигане на температурата на един паунд с един градус по Фаренхайт (0.56°C или 0.45 кг).

Когато става въпрос за отоплителни уреди, мерната единица BTU се използва често за дефиниране на топлинната мощност на климатиците. Обичайно мощността на различните модели климатични уреди, предлагани на пазара, е приблизително кратна на 1 000 BTU.

Производителите на климатични уреди използват различни системи за маркиране на мощността на своите модели. Някои от тях използват BTU, като обикновено се споменават като "9-ка", "12-ка" и т.н., което съответства на 9 000 BTU, 12 000 BTU и така нататък.


За колко квадратни метра е подходящ климатик с мощност 9000 BTU

Климатикът с мощност 9000 BTU е подходящ за охлаждане на помещения с площ до 30 кв. метра. Това го прави идеален за по-малки помещения като спални, домашни офиси или малки дневни. Изборът на климатик с този BTU рейтинг гарантира, че пространството ви ще се охлажда и затопля ефективно, без да се претоварва устройството.


За колко квадратни метра е подходящ климатик с мощност 12 000 BTU

Климатик с мощност 12 000 BTU е предназначен за помещения с площ приблизително 45 кв. метра. Можете да разчитате на него за отопление и охлаждане на по-големи спални, средно големи дневни или малки апартаменти.


За колко квадратни метра е подходящ климатик с мощност 18 000 BTU

Климатикът с мощност 18 000 BTU е подходящ за помещения с площ около 55 кв. метра. Напълно подходящ за големи дневни и средни офис пространства. Важно е да се отбележи, че изборът на климатик с по-висок BTU рейтинг от необходимото може да доведе до ненужна консумация на енергия, докато изборът на такъв с по-нисък може да доведе до недостатъчно охлаждане. Затова пресметнете квадратурата си добре.


За колко квадратни метра е подходящ климатик с мощност 24 000 BTU

Климатикът с мощност 24 000 BTU е предназначен за помещения с площ поне 60 кв. метра. Чудесен вариант за големи жилищни площи, пространства с отворена концепция или няколко свързани помещения.


Защо размерът на климатика има толкова голямо значениеКогато става въпрос за избор на най-добрата климатична система за вашия дом, размерът на устройството е изключително важен. Ако вземете твърде голям климатик, очаквайте да платите голяма сума за поддръжка. При експлоатация на твърде малко устройство пък, домът или офисът няма да се охлаждат и отопляват оптимално.

Освен че ще се отрази негативно както на комфорта в дома ви, така и на портфейла ви, неправилно оразмерената климатична система ще работи неефективно. По-малките климатици ще се налага да отопляват и охлаждат извънредно, за да се достигне желаната температура, а това ще ги износи бързо. Твърде мощните климатици, от друга страна, ще влязат в режим разхищаване на енергия.


Фактори, които могат да повлияят на размера на климатика

Както споменахме вече, основният фактор за избора на климатична система с подходящ размер е квадратурата на вашия дом. Има обаче някои други променливи, които не са за подценяване.


Екстериорът на дома

Цветът и видът на материала на външната част на дома ви могат да повлияят на това колко топлина се абсорбира или отразява. Така например, по-светлите цветове отразяват топлината от слънцето, тухлите абсорбират и задържат топлината за по-дълго, а виниловият сайдинг осигурява добра изолация.


Сянка и изложение на слънце

Къщите с южно или западно изложение обикновено се охлаждат по-дълго заради топлината от излагането на слънце през лятото. Къщите с много сянка или тези, които са обърнати предимно на север или изток, са изложени на по-малко слънчево греене и като цяло са по-хладни.


Изолация

Изолацията в дома ви играе важна роля за задържането на топлината през зимата и на хладния въздух през лятото. Климатичната система ще поддържа оптимална температура в сградата, ако тя предварително е изолирана добре.


Прозорци

Прозорците могат да бъдат източник на енергийни загуби в дома, особено ако са с едно стъкло, големи са и са много на брой. Еднокамерните прозорци са по-малко енергийно ефективни от двукамерните, трикамерните или прозорците, покрити със слънцезащитно фолио. Към момента се произвеждат от 3 до 7 камерни прозорци, които значително намаляват топлопроводимостта. За допълнително  ограничаване на топлинните загуби се използват нискоемисионни стъкла, които се разполагат от вътрешната страна, за да се намали изтичането на топлина отвътре навън.


Височина на тавана

Жилищата с високи тавани имат по-голям обем от стая със стандартна височина на тавана от 2,3 - 2,6 метра. За да охлаждате по-ефективно помещението, трябва да изчислите с една или две BTU повече от препоръчаните за квадратурата на помещението.


Уреди, генериращи топлина

Кухните и пералните помещения имат уреди, които генерират топлина. Тези помещения ще изискват повече BTU за охлаждане.

Изборът на подходящ климатик в зависимост от квадратурата на дома ви е от съществено значение за поддържане на комфортна вътрешна среда и оптимизиране на потреблението на енергия.

Разбирането на взаимовръзката между стойностите на BTU и размера на помещението ви позволява да вземете информирано решение, което насърчава ефективността и рентабилността.

При съмнения консултацията с професионален специалист по ОВК може да осигури персонализирани насоки, за да се гарантира, че сте избрали най-подходящия климатик за вашите специфични нужди. Не се колебайте да се свържете с екипа на Comfort Term.