Изборът на правилната климатична система е от решаващо значение за комфорта у дома. В тази статия ще се опитаме да ви разкажем повече за разликите между подовите и стенните климатици, техните специфични предимства и недостатъци, както и да ви дадем съвети, които да ви помогнат да направите най-добрия избор.

Какви са разликите между подовите и стенните климатици

Основната разлика между подовите и стенните климатици се състои в техния монтаж и дизайн. Стенните климатици са по-традиционният вариант, обикновено се монтират високо на стената и са известни със своята ефективност и широкото си приложение в жилищни помещения.

От друга страна, подовите климатици, които често се използват в търговски обекти, хотели или обществени зали, се поставят на земята или се монтират ниско на стената.

И двата типа следват един и същ принцип на работа, като използват хладилен агент за пренасяне на топлината, но се различават по размер, естетическо въздействие и изисквания за монтаж.

Стенни климатици - предимства и недостатъци


Стенните климатици предлагат редица предимства, но също така имат и някои недостатъци.

Предимства:

 • Равномерно разпределяне на въздуха: Едно от основните предимства на стенните климатици е способността им да разпределят въздуха равномерно в цялото помещение. Тъй като тези климатици се монтират високо на стената, те са стратегически разположени, за да циркулират ефективно въздуха.
 • Спестяване на пространство: Стенните климатици са идеални за по-малки жилища или стаи, тъй като използват пространството на стените, а не на пода. Тази конструктивна особеност ги прави особено подходящи за помещения, в които площта на пода е недостатъчна, като спомага за запазване на интериора непретрупан и максимално отворен.
 • Естетически качества: Друго значително предимство на стенните климатици е способността им да се вписват безпроблемно в декора на помещението. Тези климатици могат да бъдат разположени дискретно, често високо на стената, което ги прави по-малко забележими и интегрирани в цялостната естетика на жилището.
 • По-висока ефективност: Като цяло стенните климатици са известни с високата си мощност, което ги прави подходящи за охлаждане на големи пространства.

Недостатъци:

 • Ограничения при инсталирането: Инсталирането на стенни климатици е свързано с редица предизвикателства. Тези климатици изискват достатъчно място за монтаж на стената, което може да не е налично във всички помещения или архитектурни проекти. Освен това е необходим професионален монтаж, което усложнява задачата и ограничава възможните варианти за поставяне в дадено пространство.
 • Естетическо въздействие: Въпреки че стенните климатици могат да бъдат интегрирани в интериора на помещението, те са и по-натрапчиви визуално в сравнение с подовите климатици. Тяхното присъствие на стената може да бъде доста забележимо, ако стаята е малка. Това потенциално може да наруши естетическия изглед на помещението, особено ако устройството е голямо.

Подови климатици - предимства и недостатъциПодовите климатици, макар и по-рядко срещани от стенните, предлагат уникален набор от предимства, но и предизвикателства.

Предимства:

 • Лесен монтаж: Едно от основните предимства на подовите климатици е лесният им монтаж. За разлика от стенните климатици, те обикновено не изискват сложни монтажни процеси. Тази особеност ги прави не само по-лесни за първоначално инсталиране, но и за преместване при необходимост.
 • Идеални за нестандартни пространства: Подовите климатици са особено подходящи за помещения с уникални архитектурни особености. Те са добър избор за пространства с ниски тавани, големи прозорци или ограничено пространство на стените, където монтираните на стената климатици може да не са най-практичния вариант.
 • Достъпност: Разположени по-ниско на земята, тези климатици обикновено са по-достъпни, което ги прави по-лесни за почистване и поддръжка. Това може да бъде значително предимство за хора, които трудно достигат или поддържат стенни устройства.
 • Ефективност на отоплението: В режим на отопление подовите климатици могат да бъдат по-ефективни при затопляне на помещението. Тъй като топлината се издига нагоре и се получава така наречената естествена конвекция, тези устройства, които изпускат топъл въздух на по-ниско ниво, могат бързо да затоплят непосредствената зона, като по-бързо осигуряват комфорт в помещението.

Недостатъци:

 • Консумация на пространство: Съществен недостатък на подовите климатици е, че те заемат място на пода. Това може да бъде особено проблемно в по-малки помещения, където пространството вече е ограничено, тъй като устройството може да се превърне в пречка или да заеме ценна площ.
 • Възпрепятстване на въздушния поток: Поради разположението си подовите климатици могат да бъдат възпрепятствани от мебели или други предмети в помещението. Това би довело до неравномерно разпределение на въздуха, тъй като въздушният поток може да бъде блокиран или отклонен, което води до по-малко ефективно охлаждане или отопление.
 • Естетически съображения: Подовите климатици може да не се впишат така безпроблемно в интериора на помещението, както стенните климатици. Те могат да бъдат по-видими и да не съответстват на естетиката на помещението, което може да бъде проблем за тези, които държат на интериорния дизайн.
 • Потенциал за по-бавно охлаждане на помещението: В по-големи помещения подовите климатици може да не са толкова ефективни при равномерно и бързо охлаждане. Тяхното по-ниско разположение може да означава, че на хладния въздух му е необходимо повече време, за да циркулира в цялото помещение в сравнение със стенните климатици, които разпределят въздуха от по-висока точка.

6 съвета за избор между стенен или подов климатик

Това само по себе си важно решение включва разглеждане на различни фактори с цел да се определи кой от тях отговаря най-добре на вашите специфични нужди. Ето основните съображения, които ще ви помогнат в процеса на избор:

 1. Разпределение на пространството: Преценете размера на наличното пространство на стените и пода в зоната, където възнамерявате да монтирате климатика. Подовите климатици са особено изгодни в помещения с малка площ на стените или там, където уникални архитектурни особености могат да възпрепятстват инсталирането на климатик за монтаж на стена. Това може да включва зони с големи прозорци, наклонени стени или помещения, в които голяма част от стените са използвани за други цели.
 2. Размер на помещението: Размерът на помещението, което искате да охлаждате или отоплявате, играе решаваща роля при избора на подходящ тип климатик. По-големите стаи обикновено се възползват в по-голяма степен от стенните климатици поради способността им за ефективно разпределение на въздуха. Стенните климатици обикновено са по-мощни и способни да охлаждат или отопляват равномерно по-голяма площ, което ги прави предпочитан избор за просторни жилища.
 3. Естетически предпочитания: Ако поддържането на определен интериор или визуална хармония в помещението е важно за вас, помислете как всеки тип устройство - стоящо на пода или монтирано на стената - ще се интегрира в пространството ви. Докато стенните климатици могат да бъдат по-видими и забележими, подовите климатици могат да бъдат по-малко натрапчиви и по-лесно да се съчетаят с мебелите и другите елементи на интериорния дизайн.
 4. Монтаж и бюджет: Бюджетните ограничения, включително разходите за покупка и монтаж, са от съществено значение за определяне на правилния избор. По принцип стенните климатици изискват по-сложни процедури за монтаж, което може да доведе до по-високи разходи за инсталиране.
 5. Достъпност и поддръжка: Помислете за лекотата на поддръжка на устройството. Подовите климатици често са по-достъпни, тъй като са монтирани на по-ниска височина, което ги прави достъпни за редовно почистване. Това може да бъде решаващ фактор за хора с ограничена подвижност.
 6. Нужди от отопление: Ако се съобразявате и с възможностите за отопление на климатика, особено в помещения с високи тавани, подовите климатици могат да бъдат по-ефективни. Тези климатици разпръскват топлия въздух на по-ниско ниво, който след това се издига нагоре, което ги прави особено ефективни. Това може да бъде важно съображение при по-студен климат или за помещения, в които поддържането на топла и комфортна температура е от съществено значение.

В заключение, изборът на правилния климатик - независимо дали става въпрос за подово или стенно тяло - зависи от комбинация от практически съображения като разположение на пространството, размер на помещението и изисквания за монтаж.
 
Внимателното оценяване на тези фактори ще ви помогне да вземете информирано решение, което отговаря както на функционалните ви нужди, така и на естетическите ви желания.