Меню
Вашата количка

Често задавани въпроси

Има ли смисъл да платя за скъп климатик, вместо китайска марка?

Японските и корейски производители поддържат центрове за резервни части в Европа. Тази политика, гарантира доставка на части поне 10 години след покупка на климатика, а високите стандарти за качество гарантират достовертност на техническите показатели. Друг важен показател е енергийната ефективност, особено за уреди с голяма консумирана мощност и постоянна употреба, японските производители значително превъздхождат по този показател евтините продукти на пазара. След няколко години работа на уреда, вероятно ще спестите разликата в направената инвестиция във високоефективен климатик.

Как да изберем климатик?
Най-важният показател при избора на климатична система е подбора на правилната мощност.
Приблизителното изчисление предполага използването на 1 kW мощност (в режим охлаждане) за всеки 10 кв.м. площ, в случай, че таваните не са по-високи от три метра. В режим отопление, трябва да предвидите минимум 1.5 kW мощност за всеки 10 кв.м. площ, в случай, че таваните не са по-високи от три метра. В режим отопление други особености на помещението могат да повлиаят на необходимата мощност - голямо остъкление, етажност (първи или последен етаж), наличие на повече от една външна стена, липса на изолация на помещението и пр. В случай, че един или повече от изброените компоненти присъства е необходимо да предвидите поне 2 kW мощност за всеки 10 кв.м площ. За избора на мощност на климатик в тъговско помещение, препоръчваме наш техник да направи оглед и да вземе предвид размера на витрината, човекопотока, наличието на хладилни витрини и други фактори за определяне на отдаваната мощност.

Каква технология използват инверторните климатици?

Инверторните климатици използват инверторна технология. За тези от вас, които не са запознати с нея, тук може да прочетете по-подробна информация.

Всички видове климатици използват компресори, които помагат за регулирането на температурата чрез компресия на хладилен агент. По този начин помещението се охлажда.

При конвенционалните климатици компресорът има два режима на работа. Когато зададете желана температура, компресорът се включва и работи на максимални обороти, докато не я постигне. 

Той спира да работи изцяло, когато я достигне. Това става благодарение на устройство, което отчита температурата в помещението. Когато температурата се измени, компресорът отново се включва на пълни обороти.

За разлика от тях, инверторните климатици използват инвертор. Той подава информация към компресора с каква мощност е необходимо да работи, за да се поддържа постоянна зададената температура. 

Вместо да се изключва и включва на пълни обороти, инверторният компресор има възможността да работи с различна скорост и мощност, пестейки енергия и разходи.

Някои предимства на инверторната технология включват:

 • Поддържане на постоянна температура, без покачване или понижаване на градусите
 • По-бързо затопляне или охлаждане
 • По-дълъг експлоатационен живот
 • По-ниски нива на вибрации и шум
 • Изразходват по-малко енергия (до 64% по-малко от конвенционалните климатици), следователно намаляват разходите за електричество.

За кого са подходящи?

Инверторните климатици са подходящи буквално за всяка нужда. Независимо дали желаете да подобрите комфорта в малко домакинство, в голяма офисна сграда или огромно заводско пространство, със сигурност може да се доверите на инверторните климатици.

Те са подходящи за вас, ако:

 • Сте загрижени за околната среда
 • Залагате на най-доброто качество
 • Желаете да спестите от електроенергия
 • Искате да се радвате на оптимален комфорт
 • Обичате техниката ви да работи персонализирано за вас.

Как да изберем инверторен климатик?

Избора на климатик може да бъде много труден, поради различните им спецификации и разнообразието на пазара. 

Когато избирате климатик е най-важно първо да отговорите на следните въпроси:

 • Колко голямо е помещението, което ще охлаждате/отоплявате?
 • За какво ще го използвате предимно - отопление или охлаждане?
 • Какви допълнителни функции са ви необходими (WiFi, самопочистваща система, йонизатор, тип филтър и др.)?

След като имате отговорите на тези въпроси, ще ви е по-лесно да се ориентирате в търсенето. Следващата важна стъпка от избора на инверторен климатик е сравнението на спецификации. 

Ето и какво трябва да проверите:

 • Сезонна ефективност в режим на охлаждане (SEER)
 • Сезонна ефективност в режим на отопление (SCOP)
 • Енергиен клас - най-екологичните енергийни класове са A+, A++, A+++.
 • Ниво на шум (dB) - колкото по-ниски са децибелите, толкова по-безшумно работи климатикът.
 • Мощност на климатика (BTU) - Колкото по-голямо е числото, толкова по-голяма е мощността. Следователно климатиците с по-голяма мощност имат капацитета да охлаждат или отопляват големи пространства. 

Друга определяща стъпка е да изберете подходящ за вас бюджет. Предлагат се инверторни климатици от всякакви ценови диапазони. Инвестицията в такъв тип климатик може да ви се струва голяма, но определено се отплаща.

Основните характеристики на хиперинверторните климатици включват : 

 • високи нива на ефективност
 • намалени разходи на енергия
 • незабележими нива на шум

Техният дизайн е много стилен и изчистен, което предразполага употребата им във всякакъв тип помещения. Те ще помогнат за уюта на вашия дом и за по-голям комфорт на работното място.

Имат ли подвидове?
Към момента няма разграничени подвидове на хиперинверторните климатици. Те самите са по-висок клас и по-енергоспестяващ вид инверторни климатици. Въпреки това, хиперинверторните климатици могат да бъдат разграничени. Тяхната класификация и сортиране могат да бъдат определени от редица фактори. 

Като например:

 • Производител на климатичното устройство
 • Ценови диапазон
 • Нива на мощност
 • Енергиен клас на климатика
 • Има ли вградени допълнителни екстри.

Вградените екстри на хиперинверторните климатици позволяват максимален комфорт на потребителя. С времето те се развиват и стават все по-разнообразни. Може да се насладите на оптимална температура в помещението, в комбинация с вграден пречиствател за въздух. Той ще помогне за подобряване качеството на въздуха и ще ви отърве от прах, плесени и неприятни миризми. Други климатици от висок клас разполагат с вградени самопочистващи се филтри, сензори за присъствие на хора, индикатори за влажност и други.

Каква технология използват Хиперинверторните климатици?

Хиперинверторните климатици използват инверторната технология по много по-енергоспестяващ и ефективен начин. Инверторната технология се базира на употребата на инвертор. При обикновените климатици, компресорите могат да бъдат включени или изключени. За разлика от тях, компресорите при инверторните климатици могат да работят на различни мощности. Това се случва благодарение на инвертора, който подава информация дали е необходима по-голяма или по-малка мощност на работа.

За кого са подходящи?
Стилният дизайн на различните модели хиперинверторни климатици ги прави подходящи за всяка обстановка, независимо дали са предназначени за употреба в дом, офис, административна сграда или заведение.

Този тип климатици са много интуитивни и лесни за управление. Това означава, че дори и лица с малък технически опит ще се справят с настройките и ще успеят да извлекат най-голяма полза от него.
В допълнение, ниските нива на шум и климатиците с вградени пречистватели за въздух са изключително подходящи за хора с повишена чувствителност или здравословни проблеми.

За какво да внимаваме при избора на хиперинверторни климатици ?
За да направите правилния избор за хиперинверторен климатик, е необходимо първо да определите вашите нужди. Колко голямо е помещението, с какъв бюджет разполагате и какви допълнителни функции са ви необходими са едни от основните фактори, които да вземете предвид.

Освен тях е редно да обърнете внимание на : 

 • енергийния клас 
 • Мощността
 • ефективност на отопление (SCOP) и охлаждане (SEER)


Koй вид климатик е по-добър за отопление – стенен или подов?
В режим отопление, подовия климатик определено дава по-добро усещане за топлина. Топлият въздух се спуска по-пода, загрява подовата настилка, краката и по естествен път се издига нагоре, като затопля цялото помещение.

С какво трябва да се съобразя, когато избирам подов климатик?
Най-честият проблем е разположението на мебелите. Разположението на вътрешното тяло е ниско на стената и често разположените в стаята мебели пречат на циркулацията на въздуха от климатика. Ако не сте сигурни за мястото на климатика, свържете се с нас за консултация и оглед на място.

Изисква ли се специална или различна поддръжка на подовия климатик?
Дори може да се каже, че е по-ледно почистването на подовия климатик отколкото на моделите за високостенен монтаж. Филтрите са по-достъпни и по-често може да ги почиствате.


Как да изберем климатик?

Най-важният показател при избора на климатична система е подбора на правилната мощност. Приблизителното изчисление предполага използването на 1 kW мощност (в режим охлаждане) за всеки 10 кв.м. площ, в случай, че таваните не са по-високи от три метра. В режим отопление, трябва да предвидите минимум 1.5 kW мощност за всеки 10 кв.м. площ, в случай, че таваните не са по-високи от три метра. В режим отопление други особености на помещението могат да повлиаят на необходимата мощност - голямо остъкление, етажност (първи или последен етаж), наличие на повече от една външна стена, липса на изолация на помещението и пр. В случай, че един или повече от изброените компоненти присъства е необходимо да предвидите поне 2 kW мощност за всеки 10 кв.м площ.

Има ли външно тяло колонния климатик?
Да! Като принцип и начин на работа колонните климатици не се различват от другите видове климатици. Както стенните, подовите и таванните климатици, така и колонните климатици имат външно тяло. Разликата е единствено във формата и характеристиките на вътрешното тяло.

Може ли с един голям колонен климатик до отолявам/охлаждам целия апартамент?
Не! За целта трябва да използвате мултисплит система с индивидуални вътрешни тела за всяко помещение.

Как да изчисля необходимата мощност на климатика?
Калкулирайте мощност в режим охлаждане 30W за куб.м и мощност в режим отопление 50W за куб.м. В случай, че в помещението има хладилни витрини, голяма остъкленост, първи или последен етаж, липса на изолация, често отваряне на входната врата е добре да се обърнете към специалист за изчисление на необходимата мощност и избор на най-подходящо място на вътрешното тяло.

Може ли да имам канален климатик и да имам различна температура в помещенията?
Да! Това е възможно ако използвате Airzone система. Това е система за управление на температурата по зони. Необходим е индивидуален стаен термостат, който подава информация към системата за зонов контрол и управлява температурата.

Как мога да поддържам добро качество на въздуха с канален тип система?
Както всяка друга климатична система, камалните климатици разполагат с филър за пречистване на въздуха. Подади големия дебит на преминаващ въздух, почиствайте по-често филтъра за да осигурите по-добро качество на въздуха.

Много по-шумен ли е каналният климатик от стенните климатици?
Ако сравняваме машини с еднаква мощност, разликата в шума е минимална. Често, каналните климатици се избират така, че да покриват отоплителните или охлаждащи нужди на целия апартамент или офис, което означава, че мощността е значително по-голяма, а това означава и по-високи нива на шум. Когато каналния климатик е монтиран в окачен таван, нивата на шум се ограничават и намаляват в самия окачен таван.

Как да изберем канален климатик?
Избора на климатик канален климатик е свързан с калкулиране на необходимата мощност, както и нужния напор на въздуха за преминаване през въздуховодите. Каналните климатици са едни от най-сложните за изчисление системи. Нужно е изчисление на охлаждащата или отоплителна мощност, напор на вентилатора, въздушен дебит, изчисление на сечението на въздуховодите и решетките и тн. Консултирайте се с проект, ОВК инженер или специалист по климатизация и вентилация за избора на такъв тип система.

Какво прави таванните климатици по-различни от останалите видове климатици?
Когато не разполагате със стена на която да разположите вътрешното тяло, остава варианта да вградите климатика в окачен таван или да бъде монтиран под тавана. В случай, че нямате височина за вграждане в окачения таван, този тип климатици са единствения вариант с климатизация.

Как да изберем климатик за сървърно помещение?
Избора на климатик за сървърно помещение е свързан с калкулиране на необходимата мощност на база отделяната топлина от техниката в сървърното помещение. Ако в помещението има инсталирана компютърна техника с мощност 5kW, това означава, че климатика трябва да бъде съобразен с тази мощност и да покрива топлинните товари плюс калкулиране на нужната мощност за охлаждане на помещението.

Мога ли да използвам обикновена сплит система за сървърно помещение?
Инверторните сплит системи, могат да се използват за сървърни помещения при определени условия. Климатиците за сървърни стаи работят в режим охлаждане до -20°С, докато стандартните инверторни сплит системи до -10°С. Това означава, че когато температурата навън е под -10°С, вашия климатик автоматично ще премине в режим отопление. Това крие риск за вашите сървъри от покачване на температурата на работната среда и риск от спиране на работа. От друга страна сървърните климатици са по-надеждни и притежават специфични функции.

Има ли правило при монтажа на сървърен климатик, което трябва да следвам?
Сървърните помещения разполагат с цялата информация за бизнеса ви, което ги прави изключително важна зона. Възприето е в тези стаи да се монтира втори резервен климатик, който автоматично да заработи при дефект в основния климатизатор. Климатиците за сървърни помещения, разполагат с допълнителен софтуер, който може да отчете грешка в работата на основния климатик и автоматично да стартира резервния климатизатор.

Мога ли да комбинирам различни видове тела в една мултисплит система?
Да! Всеки производител индивидуално избира кои модели вътрешни тела могат да се използват в мултисплит комбинация. Обикновено бюджетните модели, нямат възможност за свързване в мултисплист система.

Мога ли да настроя различни режими в различните помещения?
Да и Не. Може да комбинирате в едната стая Охлаждане в другата Вентилатор или Изсушаване, но не може да зададете в едната стая охлаждане, а в другата отопление. Това е възжможно с VRF система с регенерация на топлината.

Какви са предимствата на термопомпа моноблок?
Тези системи са изключително компактни и удобни за монтаж в апартамент. Когато няма достатъчно пространство в жилището за обособяване на техническо помещение, термопомпите тип моноблок са идеално решение за постигане на икономично, ефективно и комфортно отопление и БГВ.

При какви външни температури работят термопомпите моноблок?
Системите тип моноблок работят са изключително качествени и по-нищо не отстъпват на стандартните термопомпи въздух-вода. Според производителя, различните марки гарантират режим на отопление при външна температура от минус 20°С или минус 25°С.

Мога ли сам да монтирам термопомпа моноблок?
Тези системи се свързват само по-водна и електрическа част, без нужда от фреонова връзка, което означава, че системата може да свързвана дори от ВиК специалист. Въпреки това препоръчваме монтажа и пуска на системата да се извърши от оторизиран техник, който в последствие може да валидира гаранцията.

 

Как да разбера дали ми трябва високотемпературна Термопомпа?

Ако имате вече съществуваща отоплитена система е важно да се определи температурата на топлоносителя, на която работи системата. Ако е проектирана да работи при температура 70°C, ще ви бъде нужна високомптераутрна термопомпа.

 

Каква мощност ми е необходима?

Ако имате вече существуваща система със стара термопомпа или котел, най-лесно може да изберете термопомпа, като използвате същата мощност или да се обърнете към специалист за изчисляване на мощността.

 

Как работи инсталация с нискотемпературна термопомпа и подово отопление?

Този тип системи могат да работят или за отоплителната инсталация или за БГВ, но не и едновременно, тоест докато затопля водата в бойлера, системата не работи за отопление на дома. При термопомпите въздух-въздух (климатична инсталация) това може да е проблем, но системите въздух-вода са интертни и въпреки, че външното тяло не подава топлина към отоплителните тела, топлата вода в инсталацията циркулира и помещението дълго се затопля. Когато предвиждате водосъдържател с голям обем, може да е необходимо по-дълго време за затопляне на големия обем вода в бойлера и отоплителната инсталация да има нужда от помощ. В този момент се включва допълнителният електрически нагревател или допълнителния буферен съд подава необходимата мощност.

Избора на инсталация и нейното изпълнение е също токова важен, колкото и избора на подходящата мощност, производител и характеристики на термопомпата. При системите с подово отопление е изключително важно да се дефинира типа настилка, който се предвижда за всяко помещение.

 

Мога ли да монтирам термопомпа с вграден бойлер в апартамент?
Тези модели са изключително подходящи за жилища с ограничена площ за техническо помещение. Благодарение на компактния размер, вътрешното тяло може да се монтира в кухненски модул, гардероб или килер.

По икономични ли са термопомпите с вграден бойлер?
Моделите използват универсолано външно тяло, както за хидробокс сплит система, така и за модели с вграден водосъдържател. Съответно параметрите за ефективност са еднакви. При тези модели, основното предимство е компактния размер и по-малките инсталационни разходи по монтаж на бойлер и арматура.

Колко по-шумни са термопомпите с вграден бойлер от стандартните терпомпи?
Може да се каже, че инсталацията с термопомпа с вграден бойлер ще бъде дори по-тиха, защото всички компоненти по работата на бойлера са интегрирани във вътрешното тяло. Тъй, като са вградени шумът ще бъде редуциран.

Хибридната термопомпа по-икономична ли е от стандартната термопомпа въздух-вода?
Тези системи са програмирани да избират автоматично технологията на работа, според енергийната ефективност и комфорт. Когато температурата навън е над -5°С, режим на работа с термопомпа ще бъде по-ефективен от колкото работа с газов котел, но когато температурата е по-ниска от -5°С, вероятно газовия кондензен котел ще бъде по-икономичен. Това е причината хибридната термопомпа да се счита за най-доброто решение за отопление, предвид голямата гъвкавост на системата.

Ако нямам електричество мога ли да използвам само газовия котел?
Отоплителната система използва електричество за управление на топлоносителя. В случай на липса на електричество горелката на газовия котел, както и циркулационната помпа няма да функционират.

Очаквам скоро да ми пуснат газ до жилището, може ли дотогава да се отоплявам само с термопомпата на хибридната инсталация?
Някои модели хибридни термопомпи проверяват наличието на газ и при липса на газ не могат да функционират. Проверете с наш специалист, кои модели са подходящи за употреба без наличие на газ.

 

Какъв тип радиатор да избера?
Алуминиевите радиатори се препоръчват за еднофамилни къщи и апартаменти. Характерни са с високо топлоотдаване, олекотена конструкция и дълъг експлоатационен живот. Предимство е възможността да добавите повече елементи в случай, че промените източника на топлина и преминете към инсталация с по-ниска температура на топлоносителя.
Панелните стоманени радиатори са по-евтини от алуминиевите. Мощността на радиатора се определя от неговия размер и температурата на топлоносителя. Характерни са с по-тънки стени на тръбните елементи, което ги прави податливи на корозия, това ги прави неподходящи за инсталации с централно отопление. Не се препоръчва монтирането на стоманени панелни радиатори в помещения с повишено ниво на влага, като бани и закрити басейни.

Какви са предимствата и недостатъците на водното подово отопление?
Основните предимства са равномерната температура в помещението, липса на температурни амплитуди, естествена конвекция от пода към тавана. Поради контакта с топлата повърхност е възможно да усещате по-висока температура в помещението. Възможно е да усещате повече топлина при по-ниска температура поради предаването на топлината от пода към краката. Това дава допълнителен ефект в икономия на енергия от инсталацията.

Възможно ли е да се свърже инсталация на подово отопление с ТЕЦ?
От техническа гледна точка, това е възможно. Необходимо е допълнителна смесителна група, която ще понижи температурата на водата в инсталацията на подовото отопление. Това е нужно за да се предпази подовата настилка от деформация в следствие на високата температура.

Има ли значение каква е подовата настилка?
Най-добър ефект се усеща, когато материала на подовата настилка материали е с висока топлопроводимост (керамични плочки, гранитогрес, бетон, ламинат и др.). Ако се използва килим, той трябва да има маркировка за използване на топла основа. Паркет и паркетни плочи могат да се използват в комбинация с подово отопление, но температурата на повърхността не трябва да надвишава 26°С-27°С. Обърнете внимание на съдържанието на влага в подовия материал от естествена дървесина, не трябва да надвишава 9% (консултирайте се с вашия доставчик на паркет).
Като недостатък може да се приеме по-високата цена на инсталацията в сравнение с инсталация с радиатори, както и голямата инертност на инсталацията. В случай, че желаете да понижите температурата в помещението, това ще отнеме време, докато температурата на пода и замазката се понижи. Същото се отнася и в случай, че желаете да затоплите по-бързо помещението, това ще отнеме известно време.

Каква мощност електрически конвектор да избера?
Най-важният показател при избора на електрически конвектор е подбора на правилната мощност. Приблизителното изчисление предполага използването на 45 W мощност за куб.м.

Най-лесно може да следвате правилото:
Помещение до 10 кв.м и височина до 2.80 м – конвектор 1 000 W
Помещение от 10 до 15 кв.м и височина до 2.80 м – конвектор 1500 W
Помещение от 15 до 20 кв.м и височина до 2.80 м – конвектор 2000 W


Мога ли да избера по-мощен уред?

Да! Тъй като подовите конвектори са подходящи за пренасяне от едно в друго помещение, препоръчваме да изберете малко по-мощен уред, в случай, че решите да използвате конвектора в по-голямо помещение.

Какви са предимствата на електрическия радиатор?
Електрическите радиатори предлагат 100% ефективност. Цялата консумирана електрическа енергия се превръща в топлинна енергия. Радиаторите не изискват никаква поддръжка и за разлика от вентилаторните печки не вдигат праха от земята. В сравнение с отопление на газ, този начин на отопление е по-малко икономичен, но ако трябва да затоплите само едно помещение, не се изисква да правите големи инвестиции в отоплителна инсталация.

Колко ток консумира електрическият радиатор?
Ако мощността на радиаторът е 2000 W, това означава, че радиаторът ще консумира 2000W ел.енергия. От друга страна, радиаторите са оборудвани с термостат, който следи температурата в помещението и регулират мощността на уреда. Когато температурата е достигната, термостатът автоматично изключва нагревателния елемент. Ако използвате радиатор в добре изолирано, не много голямо помещение, вероятно уреда ще бъде изключително икономичен.

За какво служи вентилаторът в електрическия радиатор?
Топловентилаторът увеличава мощността на уреда с 500 W и съкращава времето за затопляне на помещението чрез принудителна конвекция.

Каква мощност отоплител за баня да избера?
Поради малкия обем на помещенията най-често отоплителите за баня са с мощност 1000 W и се предлагат в един типоразмер мощност.

Мога ли сам да си монтирам отоплителя за баня?
Да! Монтажа на отоплител за баня е изключително лесен. Трябва да закрепите уреда на отстояние 100-120 см от пода, като захванете монтажната планка за стената с винтове в дюбели за съответния тип стена.

Колко ток консумира вентилаторния конвектор?
Водните конвектори са изключително икономично. Най-големият консуматор на енергия в конвектора е вентилатора. Консумираната електрическа мощност на вентилаторните конвектори е между 20-40 Вата.

Шумни ли са вентилаторните конвектори?
В зависимост от зададената степен на вентилатора нивата на шум се променят. Най-ниската степен създава най-малко шум, но същевременно конвектора ще отдава по-малко топлина. Когато изберете по-голяма мощност на конвектора, ще може да настроите тих режим на вентилатора и същевременно да осигурите необходимата отдавана мощност.

Какво да избера – модел за вграждане или за открит монтаж?
Този избор най-често се съобразява с дизайна на жилището. Когато изберете модел за вграждане, вашата инсталация остава скрита, а вграждането на конвектора в мебел или стена допълнително обезшумява работата на уреда. Този тип конвектори са предпочитани от архитекти и интериорни дизайнери.
Моделите за открит монтаж са най-разпространени, поради голямото разнообразие на модели и по-добрата ефективност. През последните години, производителите значително подобриха дизайна и предлагат различни цветови решения.


Мога ли да комбинирам инсталация с конвектори и подово отопление?
Инсталациите с подово отопление са характерни с по-бавната реакция на температурни промени. От друга страна вентилаторните конвектори бързо реагират на подадената температура. При комбиниране на конвектори и подово отопление ще имате гъвкавост бързо да затоплите помещението с конвектор, след което да преминете на подово отопление.

 

Колко дълъг е живота на един бойлер?
Отговорът на този въпрос зависи от редица фактори, като химически състав на водата, качество на емайловото покритие, наличие на катодна защита, както и качеството на нагревателя. Производителите предлагат бойлери с гаранция до 7 години за модели със стъклокерамично покритие и сух нагревател, което означава, че живота на бойлера трябва да бъде поне 10 години.

За какво служи анодният тестер?
Анодният тестер представлява  устройство, което следи живота и нормалното функциониране на магнезиевите аноди. Когато анодът функционира нормално индикаторът на бойлера с аноден тестер свети, а когато магнезиевият анод приключи своя експлоатационен живот, анодният тестер индикира че магнезиевият анод не функционира и трябва да се подмени. Предназначението на анодния тестер е да сигнализира кога магнезиевият анод е за подмяна. Магнезиевия анод е вид защита на водосъдържателя на бойлера от съставки на водата, които може да нарушат стъклокерамичното покритие на водосъдържателя. Магнезиевият анод намалява действието на тези вредни съставки като отделя магнезиеви йони. Магнезиевият анод е с продължителност на употреба от 2 до 5 години, след което трябва да бъде подменен..

Какво е катодна защита?
Катодната защита служи за превенция против протичане на корозия във водосъдържателя на бойлера.

Какъв тип бойлер да избера – емайлиран или неръждаем?
Ако се намирате в регион с много мека вода, катодната защита на емайлираните бойлери не сработва ефективно. Използването на бойлер с емайлиран водосъдържател в регион с мека вода, крие риск от корозия. Такъв регион е София, затова е препоръчително да се използва бойлер от неръждаема стомана.

Нормално ли е от предпазният клапан тече вода?
Когато водата се загрява уреда се разширява и налягането вътре в него се повишава. В този момент предпазният клапан предпазва водосъдържателя от прекомерно високо налягане, като изпуска вода през дренажния си отвор.

Какъв тип бойлер да избера – стенен или подовостоящ?
Ако имате нужда от голямо количество топла вода (над 200 л), в този случай изберете модел за подов монтаж. Моделите за подов монтаж са характерни с по-лесен монтаж, по-дебела изолация и голямо разнообразие от мощности на авариен електрически нагревател.

Ще използвам бойлер със серпентина в комбинация със соларна инсталация, как да преценя бойлера дали да бъде с долна или с горна серпентина?
Слънчевите колектори се възприемат като маломощни източници на топлина, при които е необходимо серпентината да бъде разположена в долния край на водосъдържателя или да изпълва целия му обем. Целта е да се загрява колкото се може по-голямо количество топла вода, като се използва акумулиращия ефект и добрата изолация на бойлера.

Ще използвам бойлер със серпентина в комбинация с котел или термопомпа?
Установено е, че когато серпентините са свързани с високомощни източници на енергия, като котли и камини производството на топла вода е по-ефективно, когато серпентината е разположена в горния край на бойлера.


Повече енергия ли консумира проточният бойлер?
Проточните бойлери консумират енергия само когато използвате вода. Повечето модели разполагат с електронни регулатори, което регулира използваната мощност. Според направено проучване, този тип бойлери са с до 30% по-икономични отколкото бойлерите с резервоар.

Мога ли да използвам проточен бойлер за къпане?
Предлагат се модели с различна мощност на нагревателя и различен дебит на топлата вода. За да осигурите достатъчно количество топла вода за къпане, трябва да изберете бойлер с минимум мощност на нагревателя 11kW и повече. При такава мощност, проточните бойлери се свързван към захранване с 3-фазен ток.

Мога ли с един проточен бойлер да осигуря топла вода в 2 бани?
Топлата вода се произвежда мигновено, преминавайки през бойлера в непосредствена близост до консуматора. Тези устройства са предвидени за захранване само на един консуматор.

Кога да избера бойлер за под – над мивка?

Бойлери под или над мивка са подходящи за монтаж в малки и тесни пространства в близост до точката на употреба на топла вода. В зависимост от интериора на помещението и съществуващите комунални услуги, тези уреди може да бъдат монтирани под или над мивката или смесителя. Продуктитете от категория бойлери под мивка или над мивка включва електрически бойлери с капацитет до 30 лКомпактните размери и плоската основа на моделите с обем от 10 л. и 15 л. за монтаж под мивка позволява директно поставяне на пода или вътре в шкаф, което предотвратява пробиване на стените.

Как работи влагоуловителят?
Въздухът преминава през уреда, изстудява се до състояние, в което се превръща във вода, която се събира в резервоар. Изсушеният и охладен въздух отново се затопля и се връща отново в помещението.

Какъв размер влагоуловител да избера?
За улеснение сме посочили размера на помещението, за което е подходящ уреда. При този тип уреди, може да изберете влагоуловител подходящ за по-голямо помещение, по този начин уреда ще работи за по-кратко време и ще улавя по-бързо влагата.

Ще изчезне ли мухъла след като използвам влагоуловител?
Мухълът се развива в условия на влажност. Когато намалите относителната влажност в помещението, мухъла ще изчезне. Влагоуловителите помагат да намалите влагата, както във въздуха, така и по стените. Когато поддържате по-ниска относителна влажност в помещението, ще предотвратите повторния растеж на мухъл.

Къде е най-добре да разположа влагоуловителят?
Изберете място в помещението, където въздухът може да циркулира добре. Не го поставяйте зад шкафове, маси или в ъгъла с намалена възможност за циркулация на въздуха. Когато поставят влагоуловителят в малко помещение като баня, няма голямо значение за неговото местоположение.

Има ли странични ефекти от употребата на влагоуловител?
Влагоуловителят прави въздуха по-сух. Ако използвате газ или електричество за отопление на дома си, може да не е необходим влагоуловител. Прекалено сухият въздух може да засегне състоянието на кожата и косата ви. Хората с екзема (атопичен дерматит) могат да бъдат особено предразположени към обостряния в суха среда. В случай, че сте със запушен нос или суха кашлица, изсушения въздух може да обостри състоянието ви.

 

Как действа Въздухопречиствателя?

Пречиствателят на въздух е уред, който разполага със специална филтрираща системa, с чиято помощ премахва вредните частици от въздуха. Най-съвременните модели използват няколко типа филтри, като всеки филтър е част от цялостната филтрираща система. Уредът засмуква въздуха от пространството наоколо, като след това започва процесът на пречистване. Първият и най-голям филтър улавя най-големите прахови частици, животински и човешки косми. След това въздухът преминава през активен въглен, който неутрализира всички неприятни миризми. Последната стъпка е HEPA филтърът, който е символ на високото качество във световен мащаб, когато говорим за пречистватели на въздух. Той улавя и неутрализира най-миниатюрните частици с размер до 0.3 µm. В това число се включват прах, алергени, полени, бактерии и вируси.

Защо ни е нужен пречиствателя на въздух?

Позитивните ефекти от употребата на пречиствател за въздух са много и може да ги чуете от всеки, който разполага с такъв уред. Особено полезни са за места в близост до замърсени райони, индустриални зони, големи булеварди или участъци с висока опасност от горски пожари.

Но защо трябва да разполагаме с висококачествен пречиствател за въздух?

За по добро здраве. Пречиствателите на въздух имат положителен ефект върху цялостното здраве на хората. Устройството може да бъде много полезно за помещения, обитавани или посещавани от хора с астма и други дихателни проблеми, защото успешно премахват дразнителите във въздуха. Също така могат да уловят или унищожат бактерии и вируси, намалявайки разпространението на заразни болести. Предпазват дома ни. Ако жилището ви е на сенчесто или влажно място, може да заложите на нов пречиствател за въздух. Той ще предпази помещението от мухъл и плесен, които са врагове не само на стените и повърхностите, но също и на вашето здраве и дихателни пътища. Този тип уреди спомагат за пречистване на въздуха, който дишаме и понижават нивата на кортизол и стрес при хората. Освен това, ненатрапчивия и успокоителен звук, който издават, спомага съня за максимална релаксация. Благодарение на тези ефекти на пречиствателя на въздух, можете да се радвате на едно по-спокойно и не толкова напрегнато ежедневие. Пречиствателите на въздух с активен въглен имат невероятната способност да улавят и освобождават въздуха от миризмите в помещението. Независимо дали миризмата е идва от запалена цигара, кухнята или всеки друг тип източник, този уред ще се справи с нея. Някои от основните причинители на алергични реакции са прахови частици, косми от домашни любимци, полени и други. Всички тези частици биват успешно уловени от качествените пречистватели на въздух и по този начин намаляват предизвиканите алергични реакции.

Онлайн магазинът използва „Бисквитки“( Cookies). Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки