Системите за подово отопление са иновативно решение, което трансформира вашето възприятие за домашен уют. В тази статия ще разгледаме основни аспекти на подовото отопление. Ще ви предоставим ценна информация, която рядко се споменава от производителите, но е от съществено значение при вземането на информирано решение за вашия дом.

Без значение дали сте в процес на строителство на нов дом или ремонтиране на съществуващия, подовото отопление предлага решения за всеки тип имот. Интеграцията на такава система е изненадващо гъвкава, като проектите могат да бъдат адаптирани специално към вашите нужди.


Подходящ ли е домът ми за система за подово отопление

Вашата сграда вероятно е подходяща за инсталиране на система за подово отопление, без значение от нейната старост, големина или архитектурен стил. Дали планирате да добавите ново крило към дома си, строите нов имот, или преустройвате вече съществуващ, системата за подово отопление може да бъде персонализирана специално за вас.

Как се инсталира подово отопление - трябва ли да разкопавам пода

Няма нужда да разрушавате съществуващия под, за да инсталирате подово отопление. В случай на ново строителство или при добавяне на нови пространства, се използва методът на монтиране на тръбите преди да се направи замазка на новия под.

Повечето съвременни системи за подово отопление са проектирани за лесен монтаж, като предлагат различни схеми за подредба на тръбите и подробни инструкции за инсталиране.

За сгради, които вече са построени или реновирани, наличните нископрофилни системи минимизират нарушенията по време на монтаж. Такива системи могат да се монтират директно върху съществуващия под без значително да повишават неговата височина или се премахва старата замаска, която в последствие се заменя с нова.

И все пак не забравяйте, че инсталирането на подово отопление изисква внимание към детайлите, за да се гарантира правилното му функциониране. Затова винаги се доверявайте на квалифицирани в областта специалисти.

Кои настилки са подходящи за подово отопление

Камък и керамика

Твърдите подови покрития като камък, мрамор, полирана замазка и керамични плочки са изключително подходящи за използване с подово отопление, тъй като те бързо и ефикасно провеждат топлината към повърхността. По-големите и по-дебели каменни плочи може да отнемат малко повече време да се затоплят, но крайният резултат по отношение на топлоотдаването ще бъде същият като при по-тънките плочи.

Дървен материал и инженерна дървесина

Дървените настилки, особено тези от инженерна дървесина, са отличен избор за подово отопление, благодарение на тяхната способност да толерират промени в температурите. Масивната дървесина също е подходяща, стига да се избере правилната дебелина и обработка. Паркетът може да бъде успешно инсталиран върху системи за подово отопление, ако е правилно залепен към основата за максимална топлопроводимост.

Ламинат и винил

Ламинатите и винилите са практични и универсални настилки, подходящи за подово отопление, стига да се спазват указанията на производителя за максимална температура на повърхността, някой от тях са : специална подложка за подово или ламинат с микроотвори за подово отопление. Те предлагат гъвкавост в дизайна и лесна поддръжка.

Изключително важно е да се внимава при поставянето на килими върху дървени настилки с подово отопление, тъй като задържането на топлина може да доведе до увреждане на дървото или не достатъчно топлоотдаване. Винаги е препоръчително да се провери дали конкретната подова настилка е съвместима с подовото отопление, преди неговото инсталиране.
За допълнителна защита на чувствителните настилки, се препоръчва монтаж на сензори за температурата на пода, които помагат за предотвратяване на прегряване.

Подходящи ли са килимите за подово отопление

Под килими може да се използва както водно, така и електрическо подово отопление, но комбинираният коефициент на тог на килима и подложката не може да бъде повече от 2,5. В противен случай килимът ще действа като изолатор и ще пречи на достигането на достатъчно топлина до помещението. Използването на килим е възможно, ако стойността на тог (включително подложката) не надвишава 2,5, а в идеалния случай е по-малка от 1,5.

Какво подово отопление е най-подходящо - водно или електрическо

Водните системи за подово отопление функционират чрез циркулация на загрята вода в тръби, поставени под повърхността на пода. Тези системи са особено подходящи за по-големи пространства или за сгради с по-малко ефективна изолация поради тяхната способност да предоставят стабилна и равномерна топлина. Те също така могат лесно да бъдат интегрирани с възобновяеми енергийни решения като термопомпи.

От друга страна, електрическите системи за подово отопление използват кабели или нагревателни матове, разположени директно под настилката. Тези системи са идеални за по-малки помещения като бани поради бързото им време за реакция и лесната инсталация. Въпреки че загряват бързо, електрическите системи не задържат топлината толкова дълго, колкото тези, работещи с вода.

Митове за подовото отопление, РАЗБИТИ!

Дори и днес все още има много често срещани погрешни схващания за подовото отопление. За да помогнем на всеки собственик на жилище или строител, който проучва възможностите за даден проект, ние развенчаваме най-често срещаните митове.

Мит: Подовото отопление е опасно и може да протече

Тръбите за подово отопление са изключително здрави и не пропускат. За да се получи теч, трябва физически да пробиете тръбата, а това изисква значителни усилия! В тръбата никога няма съединения, освен в колектора, така че няма слаби места в системата, където може да възникне теч.

Мит: Загряването на подовото отопление отнема много време

Различните системи за подово отопление предлагат различна топлинна мощност и време за реакция.

Използването на имота е важен фактор при избора на начина на работа на подовото отопление. Някои системи за подово отопление загряват много бързо и са подходящи за помещения, в които собствениците редовно влизат и излизат през деня. Други са проектирани да съхраняват и освобождават топлина бавно, което е добре за хора, които прекарват повече време вкъщи.

Мит: Топловодното подово отопление не е подходящо за единични стаи

Топловодното подово отопление може да се използва само в една стая. Често клиентите желаят да включат подово отопление в нова пристройка, без да обновяват отоплителната си система, и това е напълно възможно.

Мит: Електрическото подово отопление е по-добро за бани и кухни

По-евтината първоначална цена на електрическото подово отопление може да изглежда примамлива при инсталиране в зона като кухня или баня, но тъй като това е електрическа система, тя е значително по-скъпа за експлоатация - около три пъти повече от разходите за топловодно подово отопление - така че е най-подходяща за по-малки площи.

Системата за топла вода се състои от много повече компоненти, така че тя струва малко по-скъпо в началото. Но пък се възползвате от много по-ниски текущи разходи и е с 25% по-ефективна от радиаторната система.

Няма смисъл да инсталирате електрическо подово отопление в голямо помещение, ако никога не можете да го използвате поради главозамайващите месечни сметки.